Opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Welke vooropleiding heb je nodig?

Opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Welke vooropleiding heb je nodig?

Diploma's
Je hebt toegang tot de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's of bewijzen:
- VMBO, theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
- MAVO
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
- MBO niveau 2

Vrijstellingen
Bij sommige scholen is het mogelijk dat je vrijstellingen krijgt. Of heb je al een diploma van een Associate degree in deze richting gehaald? Dan hoef je in veel gevallen alleen de laatste 2 jaar van deze HBO-opleiding te volgen.

Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je moet dan je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC.

Werken en leren?
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen, moet je zelf op zoek naar een erkend leerbedrijf. Je solliciteert dan naar een functie als leerling pedagogisch medewerker. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Veel ROC's bemiddelen bovendien tussen jou en een leerbedrijf.

Dezelfde toelatingseisen (diploma en vakkenpakket) gelden voor de BOL-variant.

Aanvullende eisen

ROC’s stellen soms aanvullende eisen en bieden eventueel schakelcursussen aan. Deze zijn handig als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bij veel ROC's is het overigens gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

Zie ook:
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring
Waar aanmelden