Opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg

Wat leer je?

Wat leer je?
Tijdens de post-HBO-opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) leer je hoe je de zorg organiseert en uitvoert voor patiënten met een chronische aandoening.

Je komt te weten hoe je zelfstandig kwaliteitszorg verleent aan cliënten met chronische aandoeningen. Dit zijn met name aandoeningen als:

  • diabetes type 2
  • astma
  • COPD
  • hoge bloeddruk
  • hart- en vaatziekten

De Nederlandse bevolking vergrijst. Als POH heb je daarom vaak te maken met de oudere patiënt. Je leert tijdens de opleiding veel over hoe je aan deze groeiende groep zorg kunt verlenen.

Verder verdiep je je in preventie, voorlichting en communicatie. Zo leer je hoe je een eigen spreekuur opzet en voert.

Naast medisch-inhoudelijke en verpleegkundige taken is er aandacht voor huisbezoeken en het geven van voorlichting en instructies. Ook het verbeteren van de praktijkvoering behoort tot de lesstof. Je leert bijvoorbeeld hoe je veranderingsprojecten opstart, uitvoert en evalueert.

Theorie en praktijk
Bij sommige onderwijsinstellingen loop je stage onder begeleiding van een mentor. Werk je al als verpleegkundige? Kies dan voor een deeltijdvariant waarbij je niet verplicht stageloopt, maar het geleerde op je eigen werkplek in de praktijk brengt.

Afstuderen
Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het post bachelordiploma Praktijkondersteuner Huisartsenzorg.