Radiodiagnostisch Laborant - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Radiodiagnostisch Laborant

Het maken van röntgenfoto’s of het inzetten van andere technieken om de inwendige mens te bekijken: dat leer je tijdens de HBO-opleiding Radiodiagnostische Laborant. Maar je leert meer dan dat. Je leert ook met patiënten en collega’s om te gaan, je leert over stralingshygiëne en uiteraard over anatomie.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud Opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Het maken van röntgenfoto’s of het inzetten van andere technieken om de inwendige mens te bekijken: dat leer je tijdens de HBO-opleiding Radiodiagnostische Laborant. Maar je leert meer dan dat. Je leert ook met patiënten en collega’s om te gaan, je leert over stralingshygiëne en uiteraard over anatomie.

 

Beroep radiodiagnostische laborant

Als Radiodiagnostisch Laborant werk je na je opleiding veelal op de afdeling radiologie van een ziekenhuis. Je brengt letterlijk de mens in beeld. Het kan gaan om bijvoorbeeld een gewricht, maar ook organen weet je uitstekend in beeld te brengen. Je checkt of de afbeelding voldoende informatie verschaft voor een diagnose. Die diagnose stel je niet zelf.
 

De informatie die jij naar boven brengt is niet alleen nodig op jouw afdeling. Je kunt ook ingezet worden op de spoedeisende hulp en zelfs tijdens operaties, zodat de chirurg precies weet wat er speelt.


Als je denkt aan een radiodiagnostisch laborant, denk je waarschijnlijk meteen aan röntgenfoto’s. Daarin zul je je tijdens de opleiding Radiodiagnostisch Laborant zeker bekwamen. Maar het vak gaat verder dan dat. Bijvoorbeeld ook MRI en echografie horen tot de onderzoekstechnieken waarmee je je bezig zult houden.

 

Opleiding Radiodiagnostische Laborant

Tijdens de opleiding volg je theoretisch onderwijs en je loopt stages. Je wordt aangesteld als leerling-radiodiagnostisch laborant en je gaat werken op de radiologische afdeling van een ziekenhuis.
 

Technisch inzicht is dan ook een belangrijke eigenschap voor dit beroep. In combinatie met grondige medische kennis. Sommige patiënten die je onderzoekt hebben een ernstig ongeval gehad. Daar kun je tegen. Je weet ook die patiënten op hun gemak te stellen. Sociale vaardigheden zijn dan ook erg belangrijk.
 

Zijn dit vaardigheden die bij jou passen? Heb je interesse voor hoe de anatomie in elkaar zit? Ben je geïnteresseerd in techniek? Krijg je mensen rustig? Dan is de opleiding Radiodiagnostisch Laborant misschien wel wat voor jou.

Inhoud Opleiding

De opleiding tot radiodiagnostisch laborant begint met een introductieperiode van enkele maanden bij VUmc Amstel Academie of Erasmus MC Academie.

 

In deze periode volg je voornamelijk theoretisch onderwijs en doorloop je enkele korte stages in het ziekenhuis.

 

Vervolgens word je aangesteld als leerling radiodiagnostisch laborant en ga je werken op een radiologische afdeling van een ziekenhuis. Hoe je praktijkperiode is ingevuld, is afhankelijk van het ziekenhuis waar je als leerling bent aangenomen.

 

Verschillende onderwerpen
Tijdens het theoretische gedeelte van de opleiding doe je kennis op over de beroepsvaardigheden die je gaat uitvoeren. Ook krijg je oefeningen om je vaardigheden te ontwikkelen. Voorbeelden van onderwerpen die aan de orde komen zijn anatomie/fysiologie, pathologie, stralingshygiëne, instel- en röntgentechnieken, beeldherkennning en digitalisering.

 

Daarnaast leer je hoe je met patiënten en collega’s moet omgaan, hoe je problemen kunt analyseren en oplossen, hoe je acute hulp moet geven en hoe je een professional wordt.

 

Afronding
Na afronding van de opleiding word je opgenomen in het CZO-register. Je moet dan wel je diploma behaald hebben in een door het CZO erkend ziekenhuis.

Duur en leerwijze

De inservice-opleiding tot radiodiagnostisch laborant is een opleiding op HBO-niveau die ongeveer drie jaar duurt. Dit is afhankelijk van je dienstverband. Je gaat tegelijkertijd werken en leren.

 

Wil je deze opleiding in voltijd volgen, kies dan voor de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken.

 

Lees meer over

 

Toelatingseisen

Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:


- HAVO
- VWO
- MBO

 

Met een gelijkwaardig diploma kun je ook toegelaten worden. Als je het diploma hebt van een MBO-opleiding op niveau 4 heb je zonder meer toegang tot de opleiding.

 

Indien je hoger geschoold bent, word je uiteraard ook tot de opleiding toegelaten.

 

Welk vakkenpakket?
Voor deze opleiding gelden geen specifieke vakkenpakketeisen. Wel worden wiskunde en natuurkunde aanbevolen.

 

Solliciteren
Tijdens deze opleiding ga je tegelijkertijd werken en leren. Om toegelaten te worden moet je daarom ook bij een ziekenhuis aangesteld worden als leerling radiodiagnostisch laborant. Je moet dus solliciteren naar een opleidingsplaats.

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

INSCHRIJFDATUM

15 januari 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25