Opleiding Radiotherapeutisch Laborant

Wat leer je?

De opleiding tot radiotherapeutisch laborant begint met een introductieperiode van enkele maanden in een regionaal opleidingsinstituut. In deze periode volg je voornamelijk theoretisch onderwijs en doorloop je enkele korte stages in een ziekenhuis of in een radiotherapeutisch instituut.

Werken en leren
Vervolgens word je aangesteld als leerling radiotherapeutisch laborant en ga je werken op de afdeling Radiotherapie van een ziekenhuis of in een radiotherapeutisch instituut. Hoe je praktijkperiode is ingevuld, is afhankelijk van de instelling waar je als leerling bent aangenomen.

Theorie en praktijk
Tijdens het theoretische gedeelte van de opleiding doe je kennis op over de beroepsvaardigheden die je gaat uitvoeren. Ook krijg je oefeningen om je vaardigheden te ontwikkelen. Voorbeelden van onderwerpen die aan de orde komen zijn anatomie/fysiologie, pathologie, stralingshygiëne, insteltechnieken, röntgen- en bestralingstechniek.

Daarnaast leer je hoe je met patiënten en collega’s moet omgaan, hoe je problemen kunt analyseren en oplossen, hoe je acute hulp moet geven en hoe je een professional wordt.

Afronding
Na afronding van de opleiding word je opgenomen in het CZO-register. Je moet dan wel je diploma behaald hebben in een door het CZO erkend ziekenhuis.