Opleiding

Tandheelkunde

De opleiding tot tandarts is een studie op universitair niveau. Wil jij mensenwerk met techniek en precisie combineren? Dan is tandheelkunde studeren misschien iets voor jou!

Tandheelkunde studeren

De opleiding tot tandarts richt zich op alle aspecten van de mondzorg. Zo leer je onder andere voorlichting geven, diagnoses stellen en tandheelkundige behandelingen uitvoeren. Technieken als boren, vullen en bruggen maken, oefen je op zogenaamde ‘fantoomhoofden’. in de laatste fase van de bachelor doe je eenvoudige verrichtingen bij patiënten.

Vanuit wetenschappelijk oogpunt leer je kijken naar de mondgezondheid van je patiënt. Wat je ziet, combineer je met je achtergrondkennis. Zo beslis je om eventueel een bepaalde ingreep uit te voeren. Ook leer je hoe je patiënten tips kunt geven om de gezondheid van hun mond te verbeteren.

De opleiding Tandheelkunde is een brede studie. Je leert niet alleen oplossingsgericht en handig te werken, er is ook veel aandacht voor je communicatieve vaardigheden. Het is immers belangrijk dat je je kennis goed op de patiënt kunt overbrengen. Ook komen de communicatieve vaardigheden van pas om bange patiënten gerust te stellen.

Werken als tandarts
Na het behalen van je bachelordiploma Tandheelkunde ga je verder met de master Tandheelkunde. Na afronding van deze master mag je je in het BIG-register inschrijven als tandarts. Je onderzoekt gebitten, met als doel ziektes en afwijkingen te voorkomen en behandelen. Ook geef je advies en uitleg over mondverzorging.