Opleiding

Triagist

Tijdens de post MBO-opleiding Triagist leer je alles over de werkzaamheden van een triagist. De triagist is de eerste die de patiënt aan de lijn krijgt als hij belt naar een huisartsenpost. De triagist bepaalt dan met hoeveel spoed de dokter de patiënt moet onderzoeken en hóe dat moet gebeuren, bijvoorbeeld consult, bezoek van de huisarts of meteen met de ambulance naar het ziekenhuis. Tijdens de opleiding verdiep je je in alle aspecten van triage, wat het beoordelen van de ernst van de klacht betekent.

Lees meer over de inhoud van de opleiding Triagist.

Studeren voor Triagist

De opleiding Triagist kun je volgen bij een geaccrediteerde huisartsenpost of opleidingsinstituut. De duur van de opleiding is afhankelijk van waar je de opleiding volgt. Dit kan verschillen van 3 dagdelen tot maximaal 7 dagdelen. Voordat je aan deze opleiding begint, heb je al enkele jaren werkervaring opgedaan als doktersassistent of verpleegkundige.

Werken als triagist
Als triagist werk je op huisartsenposten (HAP). Patiënten komen daar met klachten die niet tot de volgende (werk)dag kunnen wachten. Een huisartsenpost is open buiten de gewone werktijden van een huisarts. Huisartsen bieden hier ’s avonds, ’s nachts en in het weekend zorg. Het is verantwoordelijk werk. Als triagist heb je doorzettingsvermogen nodig en moet je eigen grenzen goed kunnen bewaken.

En na je opleiding tot triagist? 
Er is een breed aanbod in nascholing voor triagisten. Je kan je specialiseren in bepaalde onderdelen van triage. Zo’n vervolgopleiding kan bijvoorbeeld gaan over de NHG-Triagewijzer, de ABCDE-methodiek of een cursus over hoe je moet omgaan met weerstand. Het diploma Triagist is vijf jaar geldig. Daarna is het mogelijk om herregistratie (verlenging) aan te vragen.

Een video over de triagist in het kader van de Week van Zorg en Welzijn 2018.