Opleiding Verpleegkunde HBO

Welke vooropleiding heb je nodig?

Opleiding Verpleegkunde HBO

Welke vooropleiding heb je nodig?

Diploma's
Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:
- HAVO
- VWO
- MBO niveau 4
- Associate degree in vergelijkbare richting

Profiel en vakken
Voor toelating met een HAVO- of VWO-diploma gelden geen aanvullende eisen. Wel is het een groot voordeel als je het vak biologie hebt gevolgd. Is dit niet het geval, dan bieden sommige hogescholen een cursus biologie aan voor een betere aansluiting.

Heb je een MBO-diploma Handel en Ondernemerschap of Economie en Administratie, dan moet je bij sommige hogescholen een biologietoets maken om te worden toegelaten.

De duale variant
Voor de duale variant, waarbij je tegelijkertijd gaat werken en leren, gelden dezelfde diploma-eisen als voor de voltijd- en deeltijdopleiding.
Daarnaast moet je voor deze variant bij de meeste hogescholen al ten minste 24 uur per week als leerling-verpleegkundige werken bij een zorginstelling.

Vrijstellingen
In bepaalde gevallen kun je vrijstellingen krijgen en dus de studie in minder dan 4 jaar afronden. Bijvoorbeeld met de Associate degree Zorg en Technologie. Ook kun je eventueel een EVC-traject (Erkenning Verworven Competenties) aanvragen. Relevante werkervaring wordt dan formeel erkend. Informeer bij de hogeschool wat de mogelijkheden voor studieduurverkorting zijn.

Je krijgt bijvoorbeeld vrijstellingen met het diploma:

De totale duur van de deeltijdopleiding of de duale variant kan ook korter worden als je vooropleiding en werkervaring goed aansluiten.

Niet de juiste vooropleiding?

Dan kun je in bepaalde gevallen een toelatingsexamen (colloquium doctum) afleggen. Daarvoor moet je minimaal 21 jaar zijn. Informeer naar de toelatingstoets bij de onderwijsinstelling. Zie de pagina 'Waar aanmelden'.