Opleiding Verzorgende-IG

Welke vooropleiding heb je nodig?

Opleiding Verzorgende-IG

Welke vooropleiding heb je nodig?

Diploma’s
Je hebt toegang tot de opleiding Verzorgende-IG als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's of bewijzen:
- VMBO, theoretische, de gemengde of de kaderberoepsgerichte leerweg
- MAVO
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
- MBO niveau 2

Vrijstellingen
In bepaalde gevallen kun je tijdens de opleiding Verzorgende-IG een aantal vrijstellingen krijgen. De opleiding duurt daardoor minder lang. Je krijgt sowieso vrijstellingen met het diploma:

Er zijn ook enkele oude diploma’s waarmee je vrijstellingen krijgt. Lees hierover meer op de pagina Oud diploma.

Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je kunt namelijk je ervaringen door middel van een Erkenning Verworven Competenties (EVC) procedure laten beoordelen: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC- procedure aanmelden bij een ROC. Aan het volgen van een EVC-procedure zijn wel kosten verbonden. Deze verschillen per ROC.

Werken en leren?
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen, moet je zelf op zoek naar een zorginstelling. Je gaat dus solliciteren naar een functie als leerling verzorgende. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Veel ROC's kunnen bovendien bemiddelen tussen jou en het leerbedrijf.

Aanvullende eisen
ROC's kunnen aanvullende eisen stellen. Ze bieden soms schakelcursussen aan. Deze zijn handig als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bij veel ROC's is het overigens gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

Een andere opleiding?
Als je de MBO-opleiding Verzorgende-IG via leren op afstand wilt volgen, kun je terecht bij een particuliere onderwijsinstelling zoals NTI. De toelatingseisen voor deze opleidingen variëren. Voor meer informatie kun je daarom het beste informeren bij de onderwijsinstelling (zie Waar aanmelden).

Zie ook:
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring
Gaan leren - oud diploma