Opleiding Verzorgende-IG

Wat leer je?

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Verzorgende-IG leer je hoe je zelfstandig en volgens een zorgplan zorg kunt geven aan mensen, de zorgvragers. Persoonlijke verzorging zoals helpen met wassen, eten en aankleden staat hierbij centraal. Ook belangrijk is dat je leert hoe je de zorgvragers kunt stimuleren zichzelf te redden, in hun woonomgeving en in hun sociaal-maatschappelijke leven.

Ook leer je ondersteuning te bieden aan mensen met emotionele problemen. Je verdiept je in hoe je veranderingen in de (gezondheids)situatie signaleert. Daarnaast leer je hoe je verpleegtechnische handelingen moet uitvoeren, zoals medicijnen toedienen of wonden verzorgen.

Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:

  • een algemene basis: vakken als taal, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je leert onder meer hoe je zorg en ondersteuning biedt aan je zorgvragers en hoe je werkt aan je eigen deskundigheid en kwaliteit van het werk

Profieldeel
Het profiel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. Tijdens je opleiding Verzorgende-IG specialiseer je je in één van de volgende richtingen:

  • verpleeghuiszorg en thuiszorg
  • geestelijke gezondheidszorg
  • gehandicaptenzorg
  • kraamzorg

Dat betekent natuurlijk niet dat je na je opleiding Verzorgende-IG alleen in dat werkveld terecht kunt. Omdat je zo breed bent opgeleid, kun je in alle zorginstellingen aan de slag. In het begin heb je meestal wel wat extra begeleiding nodig.

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt binnen het MBO

Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Bijvoorbeeld uit de keuzedelen Engels, Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking of Veiligheid en vakmanschap. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg besteed je minimaal 20 procent van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg kiest, ben je minimaal 70 procent van de studietijd werkend aan het leren.

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.

Combinatieopleiding
Liggen jouw interesses zowel bij het verlenen van zorg als bij het begeleiden van cliënten in hun woon- en leefomgeving? Dan is de combinatieopleiding Verzorgende-IG/Maatschappelijke Zorg iets voor jou! 

Na 3 jaar ontvang je 2 diploma’s en heb je kennis over lichamelijke gezondheid en geestelijke gezondheid. Bekijk de pagina Waar aanmelden voor de scholen die deze opleiding aanbieden.