Oud diploma

Oud diploma

Heb je in het verleden in zorg, welzijn of sport gewerkt en wil je weer aan de slag? Soms kan dat zonder bijscholing, soms heb je een nieuw diploma nodig om (weer) het werk van je keuze te kunnen doen.

Een korter onderwijstraject gericht op een actueel diploma?

Met een actueel diploma heb je het bewijs dat je beschikt over alle actuele kennis en vaardigheden. Om te weten wat jouw oude diploma waard is, ga je naar een onderwijsinstelling met je diploma en een overzicht van jouw relevante werkervaring.

De onderwijsinstelling bepaalt hoe lang het onderwijstraject is om een actueel diploma te behalen. Hoe lang het onderwijstraject voor jou is, kan per onderwijsinstelling verschillen. Informeer daarom bij meerdere scholen wat voor jou de mogelijkheden zijn!

MBO-opleidingen - vergelijking oud diploma
Kijk voor informatie over niveau en inhoud van oude opleidingen op de site van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven): 
www.s-bb.nl/studenten/diplomawaardering-en-onderwijsvergelijking/oud-nederlands-mbo-diploma

HBO- of WO-opleidingen

Ga met je diploma en een overzicht van je relevante werkervaring naar een hogeschool of universiteit. Informeer altijd bij meerdere hogescholen of universiteiten, omdat de lengte van het (nog te volgen) scholingstraject kan verschillen.

Uittreksel diploma opvragen
Je kunt een uittreksel van je behaalde diploma opvragen bij DUO, bijvoorbeeld als je het origineel kwijt bent door brand of diefstal. Kijk hiervoor op:
duo.nl/particulier/diplomas/over-mijn-diploma/diplomaregister.jsp

EVC-procedure

Je kunt ook je oude diploma en werkervaring laten herwaarderen door middel van een EVC-traject (Erkenning Verworven Competenties). Lees hierover meer bij EVC: erkenning voor ervaring.

Zie ook:
Onderwijsinstellingen vinden
EVC: erkenning voor ervaring
www.ervaringscertificaat.nl