Universitaire opleidingen

Universitaire opleidingen

YouChooz.nl is de voorlichtingssite voor beroepen en opleidingen in zorg, welzijn en sport. In die vakgebieden is er toenemende vraag naar zorgprofessionals. Onder meer door de vergrijzing, maar bijvoorbeeld ook door de veranderende jeugdzorg. Er is met name vraag naar wetenschappers die door onderzoek inzicht geven in maatschappelijke of gezondheidsvraagstukken. Draag je daar graag aan bij? Dan vind je hier zeker een universitaire opleiding die bij jou aansluit.

Het aanbod aan universitaire opleidingen (ook wel WO-opleidingen genoemd) is groot. Er zijn universitaire bacheloropleidingen die je na de middelbare school volgt. En er zijn universitaire masteropleidingen die je na je bachelor volgt. Een keuze maken is niet altijd makkelijk. Welke ga je kiezen?

Hier zie je alle universitaire opleidingen (bachelor en master) op een rij[MdJ1] [Sd2] .

Toelatingseisen universitaire opleidingen
Een WO-opleiding bestaat uit een 3-jarige bachelor. Voor toelating tot een universitaire opleiding (bachelor) heb je een VWO-diploma of een propedeuse van een HBO-opleiding nodig.

Daarna kun je een universitaire master volgen van 1 of 2 jaar. Een master heeft specifieke toelatingseisen.

Extra toelatingseisen en aanvullende eisen
Soms zijn er naast diploma-eisen nog extra toelatingseisen. Bijvoorbeeld de eis van een bepaald profiel zoals Natuur en Gezondheid. Of dat je moet deelnemen aan een selectieprocedure.

Toelating zonder juist diploma (colloquium doctum)
Wanneer je niet het juiste diploma hebt, kan een universiteit je toelaten na een toelatingsonderzoek (ofwel colloquium doctum). Voor die manier van toelating moet je 21 jaar of ouder zijn.


WO: opleidingen leerwijzen
Je kunt de leerwijze kiezen die bij jou past. Hier lees je wat de verschillende leerwijzen van de universitaire opleidingen inhouden. Bijvoorbeeld hoeveel uur je op school bent en of je naast je studie kunt werken.
WO – voltijd
WO – deeltijd
WO – duaal


Test: wat past bij jou

Weet jij dat je een universitaire opleiding wilt volgen in de richting van zorg, welzijn of sport, maar weet je nog niet precies welke opleiding? Doe dan de test 'Wat past bij jou' op de homepage om te kijken wat bij jou past. Na die test vind je niet alleen welke universitaire opleidingen aansluiten bij jouw interesses, maar je vindt er ook in welke beroepen je terecht kunt komen.