Verdienen tijdens je opleiding

Verdienen tijdens je opleiding

HBO of universiteit
Ben je student aan het HBO of de universiteit? Dan mag je onbeperkt bijverdienen naast je studiefinanciering. Let op: dit geldt niet als je onder het oude stelsel van studiefinanciering valt. In dat geval is er een grens voor bijverdienen. Deze ligt in 2019 op € 14.682,- aan verzamelinkomen of belastbaar loon per jaar.
 
MBO
Volg je een MBO-opleiding en ontvang je studiefinanciering? Dan is er een grens aan hoeveel je mag bijverdienen. Voor 2019 is dat € 14.682,- per jaar. Het gaat om je verzamelinkomen of belastbaar loon. Deze grens geldt ook als je alleen nog een studentenreisproduct hebt.
Kom je in de buurt van de grens voor bijverdienen, dan moet je je studiefinanciering stopzetten. Dit doe je via de site van DUO.
 
Bijverdiensten
Onder ‘bijverdiensten’ valt niet alleen het geld dat je verdient met een bijbaantje. Wat telt nog meer mee? Dat lees je op de site 'Bijverdienen' van DUO.
 
Volg je een opleiding via BBL?
Doe je een MBO-opleiding in de variant BBL dan ontvang je geen studiefinanciering. Je krijgt misschien wel een leerlingsalaris. Bij veel beroepen op YouChooz staan bij 'salaris' ook indicaties van leerlingsalarissen. Dit zijn indicaties, omdat het gemiddelden zijn van een aantal cao's. Wil je precies weten wat je bij jouw leerbedrijf gaat verdienen, informeer dan naar de cao en/of bedragen die van toepassing zijn.

Zie ook:
Gaan werken: cao’s/vakbonden
Beroepen
www.duo.nl