Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg)

Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg)

Wat is eerstelijnszorg?
Als je een probleem hebt met je gezondheid, ga je in eerste instantie naar een zorgverlener uit de eerste lijn, zoals een huisarts, tandarts of psycholoog. Kortom: eerstelijnszorg is laagdrempelige zorg waar je zelf zonder verwijzing naar toe kunt gaan. Zorg in de buurt.

De eerstelijnszorg levert een belangrijke bijdrage aan het gezond blijven van mensen. Het gaat dan om lichamelijke en psychische gezondheid en sociaal welbevinden. Daarnaast draagt de eerstelijnszorg bij aan begeleiding bij zwangerschap en bevalling, snel genezen van alledaagse ziekten of zo goed mogelijk functioneren met een (chronische) ziekte of handicap.

Grotere rol
Wist je trouwens dat eerstelijnszorg ook relatief goedkoop is? Zij kost minder dan 10% van het totale budget dat per jaar aan zorg wordt besteed. De eerstelijnszorg lost steeds vaker gezondheidsproblemen op zonder onnodige verwijzingen naar het ziekenhuis of de specialist. Reden te meer voor de Rijksoverheid om de eerstelijnszorg een steeds grotere rol toe te kennen.

Beroepen
Er zijn veel verschillende beroepen en functies in de eerstelijnszorg. Bekijk hier onder een overzicht van de meest voorkomende beroepen, die je natuurlijk terugvindt op YouChooz. Met één muisklik lees je er meer over.


Zelfstandig werk
Een baan in de eerstelijnszorg betekent zelfstandig werk: je maakt deel uit van een team, maar werkt ook alleen of in het huis van je cliënt. Vanzelfsprekend heb je regelmatig werkoverleg met collega zorgverleners.

Heb je nog vragen? Mail met de mensen op deze site die werkervaring hebben!

Lees meer over:
Gezondheidscentra
Huisartsenzorg

Zie ook:
Beroepen vinden op werkveld
Gaan werken: werk vinden
Medewerkers vinden
FIlms en Games