Huisartsenzorg

Huisartsenpraktijk
Bij een huisartsenpraktijk kunnen mensen terecht met vragen over hun eigen gezondheid en vaak ook voor speciale zorg. Zoals voor kleine chirurgische ingrepen. In de huisartsenpraktijk werken één of meerdere huisartsen. Zij hebben kennis van uiteenlopende gezondheidsvraagstukken en ze zien op een dag veel verschillende patiënten.

De huisartsen werken voor een vaste groep patiënten, waardoor het mogelijk is een langdurige arts-patiëntrelatie op te bouwen. Het leveren van geneeskundige zorg aan mensen met een chronische ziekte (COPD, diabetes, hart- en vaatziekten) is een belangrijk onderdeel van hun takenpakket.

In een praktijk werken niet alleen huisartsen, maar ook huisartsassistenten en praktijkondersteuners. Samen leveren zij de benodigde zorg aan de patiënten van de huisartsenpraktijk.

Huisartsenpost
Een huisartsenpost (HAP) is een regionaal centrum waar meerdere assistenten, triagisten en artsen samenwerken om spoedvragen te beantwoorden in de avonden, nachten, weekenden en niet te vergeten de feestdagen.

Urgent medisch probleem
Je kunt bij de huisartsenpost terecht als je een medisch probleem hebt dat niet kan wachten tot de volgende werkdag. Belangrijk is dat eerst de huisartsenpost wordt gebeld. Een assistent(e) of triagist beoordeelt de hulpvraag en bepaalt welke prioriteit deze heeft. Deze afhandeling en eerste beoordeling heet ook wel triage. Triage heeft als doel dat elke hulpvraag op tijd en op maat wordt afgehandeld. De assistent(e) (of triagist) kan vervolgens geruststellen of onder supervisie van de huisarts zelf een advies en/of medische verzorging geven. Of de assistent(e) (of triagist) geeft de hulpvraag door aan de huisarts voor een telefonisch advies, consult op de post of visite.

Visite-auto
Tegenwoordig zijn veel huisartsenposten uitgerust met een speciale visite-auto, mét chauffeur en voorzien van ambulancestriping. Dit ter ondersteuning van de arts tijdens zijn (spoed)visites. Vaak zijn deze auto’s uitgerust met professionele medische apparatuur, zoals zuurstof, AED (automatische externe defibrillator) en een uitgebreide verzameling medicamenten. Zo kan de arts deskundig acute hulp verlenen.

Het werk
Het team van de huisartsenpost bestaat uit onder andere huisartsen, assistenten, triagisten en chauffeurs. Soms is in huisartsenpraktijken is ook een apotheek gevestigd, of wordt samengewerkt met een diëtist. Dit komt niet zo vaak voor. Samen zorgen alle proffesionals in de praktijk ervoor dat die ’s avonds, ’s nachts of in het weekend met spoed medische hulp nodig hebben, goed worden geholpen. Ga je aan de slag in een huisartsenpost dan werk je in avond-, nacht- en weekenddiensten.

Beroepen
Lees meer over de onderstaande beroepen, die je allemaal kunt uitoefenen op een huisartsenpost of in de huisartspraktijk: