Opleiding GGZ

Soms heeft iemand het nodig dat andere mensen hem/haar helpen om gedachten en emoties te ordenen. Want door chaos in je hoofd kun je niet goed functioneren, zeker niet als deze wanorde lang aanhoudt. Professionals in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) ondersteunen! Wil jij leren hoe dat moet? Kies dan voor een opleiding in de GGZ.

Bij de GGZ werk je met de cliënt aan de juiste behandeling die de klacht vermindert, laat verdwijnen of in de toekomst kan voorkomen. Psychische klachten kunnen zijn: verslaving, depressiviteit, overspannenheid of een eetstoornis.

Op zoek naar werk met afwisseling, soms een beetje spanning maar ook veel leuke onverwachte situaties? Dat zit je bij een opleiding in de GGZ op de goede plek! Ook al hebben cliënten dezelfde problemen, ze hebben nooit dezelfde zorg nodig. De complexiteit van een klacht kan namelijk van verschillende dingen afhangen, zoals de oorzaak van de klacht maar ook de achtergrond van een cliënt. Mede daardoor is een dag nooit hetzelfde.

Opleiding GGZ op MBO-niveau
Op MBO-niveau zijn er meerdere opleidingen waarmee je in de GGZ kunt gaan leren en werken. Wil jij mensen van alle leeftijden helpen om met hun stoornis om te gaan en een zo normaal mogelijk leven te leiden? Dan kan één van deze opleidingen in de GGZ iets voor jou zijn:
Begeleider Specifieke Doelgroepen - niveau 3
Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen - niveau 4
Agogisch medewerkers GGZ - niveau 4
Begeleider in de GGZ met Ervaringsdeskundigheid - niveau 4

Opleiding GGZ op HBO-niveau
Op HBO-niveau zijn er veel opleidingen waarmee je in de geestelijke gezondheidszorg aan de slag kunt. Ben je geïnteresseerd in hoe je op het gedrag van mensen kunt inspelen? Of kies je voor creatieve manieren om een stoornis te behandelen? Ontdek de volgende opleidingen:
Social Work
Toegepaste Psychologie
Vaktherapie
Verpleegkunde HBO

Opleiding GGZ op WO-niveau
Bij deze universitaire opleidingen leer je hoe je problemen van patiënten kunt oplossen. Daarbij wordt dieper ingegaan op de vraag wat voor effect verschillende factoren hebben op de geestelijke gezondheid:
Geneeskunde
Gezondheidswetenschappen
Psychologie

Basis GGZ en specialistische GGZ
Je komt met geestelijke gezondheidszorg in aanmerking als je met psychische klachten naar de huisarts bent gegaan en daar besloten is dat een behandeling noodzakelijk is. GGZ staat voor de geestelijke gezondheidszorg. Er zijn twee vormen, namelijk: basis GGZ en specialistische GGZ. Je komt bij de basis GGZ met klachten als slaapproblemen, overspannenheid, eetproblemen, gedragsproblemen, et cetera. Als je 18 jaar of ouder bent en je hebt ingewikkeldere psychische aandoeningen als autisme, AD(H)D en trauma’s dan kom je vaak met de specialistische GGZ in aanraking. Lees meer over de verschillen tussen basis GGZ en specialistische GGZ.