Opleiding ouderenzorg

Opleiding ouderenzorg

De ouderenzorg biedt steeds meer zorg op maat. Dat kan in een verpleeghuis of woonzorgcentrum zijn, maar ook thuis. Er wordt goed gekeken naar de ernst van de gezondheidsklachten, naar wat de oudere zelf kan en zeker ook naar de wensen van de oudere. Naast zorg aan huis zorgt ook welzijnswerk ervoor - bijvoorbeeld door sociale contacten te stimuleren - dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen.

De ouderenzorg in verpleeghuizen en woonzorgcentra is 24 uurs-zorg. Kies je voor een opleiding in de ouderenzorg dan werk je vaak onregelmatige en/of weekenddiensten. Dat zorgt natuurlijk voor afwisselend werk!

Wil je een opleiding in de ouderenzorg volgen? Dan ga jij je verdiepen in hoe je het gedrag van ouderen kunt lezen ondanks de ziekte, beperking of psychische problemen die ouderen kunnen hebben. De ouderenzorg is nooit simpel en standaard, maar juist complex, divers én mooi. En iets voor jou? Bekijk de opleidingen ouderenzorg.

Opleiding ouderenzorg op MBO-niveau
Op MBO-niveau zijn er 3 opleidingen waarmee je in de ouderenzorg kunt gaan leren en werken. Je leert meer over ondersteuning bieden in het huishouden, bij de verzorging van ouderen of het geven van verpleegkundige zorg, zoals het geven van medicijnen. Waar liggen jouw kwaliteiten?
Helpende Zorg en Welzijn – niveau 2
Verzorgende-IG – niveau 3
MBO Verpleegkundige – niveau 4

Opleiding ouderenzorg op HBO-niveau
Wil je dat ouderen weer deelnemen aan de maatschappij? Wil je weten hoe je op de behoefte en wensen van de oudere kunt inspelen? Wil je de juiste zorg bieden als ouderen ziek zijn? En ben je een echt mensen-mens? Dan zijn de volgende opleidingen wat voor jou:
Verpleegkunde HBO
Social Work
Toegepaste Gerontologie

Opleiding ouderenzorg op WO-niveau
Op WO-niveau zijn de volgende opleidingen zeer geschikt voor werken in de ouderenzorg. Je leert alles over verschillende effecten op en verbetering van de gezondheidszorg en over hoe je problemen van een patiënt kan oplossen. Na het volgen van één van deze opleidingen kun je specialist ouderengeneeskunde worden.
Geneeskunde
Gezondheidswetenschappen

Ontdekken welke beroepen je kunt uitoefenen na een opleiding in de ouderenzorg? Check de beroepen op werkveld.