Sport

Sport

Bewegen is goed voor je gezondheid: mensen die voldoende sporten, zijn minder vaak ziek. En een actieve levensstijl zorgt ervoor dat je prettig in je vel zit. Ongeveer 50 procent van de jongeren beweegt momenteel voldoende, en ruim 65 procent van de volwassenen. Daar mag nog wel een stapje bij!

Stimuleren
?Mensen hebben soms een duwtje in de rug nodig om meer te gaan sporten. De meest genoemde reden om niet te gaan sporten, is namelijk ‘geen tijd’, gevolgd door ‘geen zin’. Een enthousiaste trainer kan een stimulans zijn, maar ook de fysiotherapeut, leefstijladviseur, zwembadmedewerker of fitnessinstructeur. Sport wordt vaak gebruikt als middel om de gezondheid te verbeteren of de veiligheid en integratie in de buurt te bevorderen.

Sporten binnen een grote groep aan organisaties?
Het sportaanbod in Nederland is sterk gegroeid, en dat op allerlei gebieden. Voor jong en oud, puur voor recreatie, gestimuleerd door de gemeente of de huisarts, of met de intentie om je eigen sporttechnische vaardigheden te vergroten. Je kunt terecht bij veel verschillende sportaccommodaties zoals verenigingen, outdoororganisaties en fitnesscentra. Zowel de commerciële sport als sportverenigingen richten zich steeds meer op een flexibel aanbod voor diverse doelgroepen.

De rol van de sportmedewerker?
Wanneer je in de sportbranche werkt, ben je zelf vaak een sportief type en heb je zo veel plezier in bewegen dat je er je vak van wilt maken. Je wilt dat andere mensen ook lol beleven aan sporten en wilt hen hierin stimuleren. Dit kunnen mensen zijn die nooit sporten, mensen met een beperking of topsporters. De sportmedewerker is iemand die zich kan inleven in verschillende doelgroepen en kan samenwerken met andere organisaties.

Sportgerelateerde baan?
Naast een baan die inhoudt dat je sportactiviteiten aanbiedt of organiseert, kun je ook in een sportgerelateerde functie werken. Bijvoorbeeld als beleidsmedewerker sport bij de overheid of buurtsportcoach bij de gemeente. Maar je kunt ook denken aan een baan in het onderwijs of in het toerisme. In Nederland hebben zo’n 75.000 mensen een betaalde baan gerelateerd aan sport en bewegen. De meeste kansen op een baan zijn er bij de gemeente, in de fitnessbranche, commercieel sportaanbod en instructeur in de sector veiligheid.

Werken met sport?
Binnen de sportbranche kun je onder meer gaan werken in:
De sportsector?
Sport, zorg en welzijn
?Sport in onderwijs, toerisme en veiligheid

Bij de beroepen op deze site kun je ook zoeken op beroepen die je in de sportsector kunt uitoefenen. Heb je nog vragen? Mail met de mensen op deze site die werkervaring hebben!

Zie ook:?
Beroepen vinden op werkveld
Medewerkers vinden 
Films en Games