Sportsector

Sportsector

De redenen waarom mensen gaan sporten, zijn heel divers. Ze willen fit blijven, afvallen, presteren of vinden het gewoon gezellig. Om een gezonde levensstijl te bereiken, zijn er op het gebied van sport heel wat mogelijkheden. Ook zijn er veel manieren om sporters te ondersteunen en te begeleiden.

Sportverenigingen, fitnesscentra en zwembranche
Van je hobby je beroep maken. Als jij niets liever doet dan sporten dan is werken bij een sportvereniging, fitnesscentrum of zwembad ideaal. Je ‘ademt’ sport en kunt jouw enthousiasme overdragen op de sporters die je begeleidt. Bijvoorbeeld op een van de vijf miljoen sportclubleden of een van de twee miljoen sportschoolgangers! Als trainer, coach, instructeur of zwemleraar ben jij in staat om het sportiefste uit de mens naar boven te halen.  

Werken bij een vereniging voor mensen met een beperking
Op sportverenigingen is vaak ook een team voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld bij voetbal (het G-team). Toch sporten mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking vaak minder dan mensen zonder beperking. Omdat het moeilijk voor ze is of lastig te regelen. In Nederland zijn er diverse sporten speciaal voor mensen met een beperking. Denk aan boccia (soort jeu de boule), rolstoelbasketbal of goalball (balspel voor mensen met een zintuiglijke beperking). Het sociale aspect staat hierbij hoog in het vaandel. En met de juiste stimulans van onder meer bewegingsagogen kunnen deze sporters ook topsporters worden. Denk eens aan de Paralympische Spelen!

Topsport
Om op hoog niveau een sport te beoefenen, moet je je wel in het zweet werken. Je zoekt je grenzen op, stelt prioriteiten en houdt je lichamelijke en geestelijke conditie op peil. Maar een topsporter doet het niet alleen; hij of zij heeft een team van deskundigen om zich heen verzameld. Denk aan een coach, fysiotherapeut en manager. Lijkt het jou wat om een topsporter te begeleiden, dan zul je ook op werkgebied je ambities hoog moeten houden.  

Sportbonden
Diverse organisaties zetten zich in voor passend beleid om mensen meer te laten bewegen. De KNVB, Judobond of Nederlandse Volleybal Bond: als sporter ben je vaak lid van de bond waarbij jouw sportvereniging is aangesloten. De bonden ontwikkelen sportbeleid en stellen reglementen op. Beleidsmedewerkers en sportmanagers gebruiken hun kennis om de sport voor iedereen zo aantrekkelijk mogelijk te maken.