Algemeen

Algemeen

In een algemeen ziekenhuis kom je patiënten met diverse gezondheidsproblemen tegen. Bij de zorg aan deze patiënten hoort het stellen van een diagnose met de daarbij horende onderzoeken en behandeling, begeleiding, verzorging en verpleging. 

Zorg in allerlei soorten en maten
De zorg in een algemeen ziekenhuis vindt plaats binnen verschillende afdelingen en specialismen, variërend van chirurgische verpleegafdeling tot kinderafdeling, van polikliniek tot operatiekamer en van laboratorium tot intensive care. Hoe groter het ziekenhuis, hoe meer specialismen er aanwezig zijn. 

Voorbeelden van specialismen die in de meeste ziekenhuizen voorkomen, zijn:
- interne geneeskunde
- verloskunde/gynaecologie
- oogheelkunde
- keel- neus- en oorheelkunde
- kindergeneeskunde
- huidziekten (dermatologie)
- maag- en darmziekten
- chirurgie

Altijd dichtbij
Kies je voor werken in een algemeen ziekenhuis? Je kunt dan kiezen voor één van de 80 algemene ziekenhuizen in Nederland. Er is dus altijd wel een algemeen ziekenhuis in de buurt. In grootte variëren deze ziekenhuizen van 150 bedden (patiëntplaatsen) tot 1000 bedden.

Kwaliteit zorg
Om hoogwaardige zorg te kunnen blijven bieden gaan ziekenhuizen meer samenwerken. Sommige gespecialiseerde behandelingen worden alleen in een aantal ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd. Specialiseer je je tijdens je opleiding in een bepaalde richting, dan werk je later waarschijnlijk in gespecialiseerd ziekenhuis. Daarnaast ontstaan er op steeds meer plaatsen buurtgezondheidscentra die anderhalvelijnszorg bieden. Hierbij werkt de huisarts nauw samen met medisch specialisten uit het ziekenhuis. De zorg komt hierdoor dichterbij de patiënt.