Zorgverzekering

Zorgverzekering

Een zorgverzekering dekt je kosten voor medische zorg. Het is wettelijk verplicht om een basisverzekering te hebben.

Basispakket
Je kunt zelf kiezen bij welke verzekeringsmaatschappij je deze verzekering afsluit. De overheid heeft al vastgesteld wat de inhoud is van het basispakket. Daarnaast kun je je extra verzekeren. De meeste vakbonden en verenigingen bieden een collectief basispakket aan met korting.

Aanvullende verzekering
Naast het basispakket kun je je aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld fysiotherapie of tandheelkunde. Er zijn verschillende opties mogelijk. De mogelijkheden verschillen ook per zorgverzekeraar. Bedenk welke aanvullende voorwaarden voor jou belangrijk zijn en welke verzekeraar deze (het voordeligst) aanbiedt. Je kunt je aanvullende verzekering ook bij een andere verzekeraar afsluiten dan de basisverzekering. Kijk voor extra informatie en tips over het vergelijken van je zorgverzekering eens bij de Consumentenbond.

Premie betalen
Iedereen vanaf 18 jaar betaalt een vaste (nominale) premie voor de basiszorgverzekering aan de zorgverzekeraar. Wie jonger is dan 18 jaar moet wel een basisverzekering hebben, maar hoeft geen nominale premie te betalen. De nominale premie en de premie die je voor de aanvullende verzekering moet betalen, verschillen per verzekeraar en per verzekering. Het kan daarom de moeite waard zijn om aanbieders te vergelijken.

Eigen risico
Sinds 2008 geldt een verplicht eigen risico. Voor 2017 is het eigen risico € 385,- per jaar. Dit houdt in dat je tot aan dit bedrag zelf je ziektekosten betaalt. Hier vallen onder meer kosten van medicijnen onder. Kosten die niet onder het verplicht eigen risico vallen zijn onder andere: een bezoek aan de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg. Ben je nog geen 18 jaar? Dan heb je geen eigen risico en wordt alle zorg voor jou vergoed.

Inkomensafhankelijke bijdrage
Iedereen die een inkomen heeft, is een inkomensafhankelijke bijdrage verschuldigd. Deze hangt dus samen met de hoogte van je inkomen. Op de site van de Belastingdienst kun je vinden welk percentage van je inkomen je moet betalen. Wanneer je in loondienst bent, wordt de bijdrage door je werkgever vergoed.

Zorgtoeslag
Afhankelijk van je persoonlijke situatie en inkomen heb je recht op een zorgtoeslag. De Belastingdienst bepaalt de hoogte van de zorgtoeslag op basis van je inkomen en dat van je eventuele partner. Denk je in aanmerking te komen voor een zorgtoeslag en heb je deze nog niet aangevraagd, vraag dan het aanvraagformulier zorgtoeslag op bij de Belastingdienst.

Zie ook:
www.belastingdienst.nl
www.zorgverzekering.org

www.zorgwijzer.nl/faq

www.consumentenbond.nl/zorgverzekering

www.zorgverzekering-vergelijken.net

www.overstappen-zorgverzekering.com

www.toeslagen.org